15 najboljih savjeta: Kako da izbjegnete greške kod kolača

Mnogi prelete preko recepta prije nego počnu s pripremom, no upravo je to prva i kardinalna greška. Dobro pročitajte potrebne sastojke te redoslijed kojim se treba praviti kolač.

 • Ne čitate recept, ne slijedite ga pažljivo ili zamjenjujete sastojke
  Probleme s pečenjem rješit ćete jednostavnom pripremom svih sastojaka koji vam trebaju. I osim ako stvarno znate što radite, nemojte preskakati radnje. Naizgled male promjene – poput smanjenja količine šećera ili zamjene s drugom vrstom brašna – može imati ogroman utjecaj na kolač. Uvijek prvi put kada isprobate recept napravite točno onako kako je napisano. Nakon što ga uspješno napravite, tek tada možete razmišljati o uvođenju dodataka.

Pravljenje kolača je poput kemijskog procesa. Važno je slijediti upute i količine sastojaka.

 • Zagrijavanje pećnice prije stavljanja kolača uzimate kao prijedlog, a ne kao obavezu
  Ako kolač stavite u nedovoljno zagrijanu pećnicu to će utjecati na izgled, teksturu kao i na vrijeme pripreme. Između ostalog, kolač će ispasti tvrd jer se neće dignuti i neće se ravnomjerno ispeći.
 • Ne važete sastojke
  Ako ne posjedujete vagu, nađite ‘pretvarač’ mjera na internetu.
 • Pečete kolačiće sa sobne temperature
  Nakon što umijesite tijesto za kolačiće, stavite ga u zamrzivač na neko vrijeme da se masnoća stvrdne i ne rastopi dok se peče – osim ako vam se tako ne sviđa.
 • Jaja razbijate na stranici zdjele, a ne na radnoj površini
  Ako razbijate jaje s bočne strane posude, vjerjatno već znate da je to najbrži način da se u tijesto dodate i ljuske.
 • Odjednom bacite sve sastojke u zdjelu i pomiješate ih
  Ako su u receptu prvo navedeni maslac i šećer, to znači da njih prvo miksate dok dobivena krema nije lagana i prozračna. Kad dodate jaja, dodajite ih jedno po jedno kako biste bili sigurni da ste ih dobro umiješali, a tijestu zadržali laganu teksturu.
 • Ne koristite mikser
  Puno kolača zahtijeva da se maslac i šećer tuku zajedno dok ne postanu blijedi. Nikad takvu konzistenciju nećete dobiti miješajući samo kuhačom ili lopaticom, a možda ni pjenjačom, ako nemate dovoljno snage.
 • Previše miješate
  Maslac ili jaja, ili vrhnje za šlag, morate jako tući, međutim kad dodate brašno, nemojte pretjerano miješati već samo toliko da se ono umiješati u tijesto. Isto vrijedi i za orahe i druge orašide koje dodajete u kolač,a prethodno ste ih samljeli. Konačni proizvod može postati tvrd.
 • Ne rahlite sastojke prije
  Uvijek prosijte sve suhe sastojke. Ovo je posebno važno za brašno i šećer u prahu, ali i prašak za pecivo. Ne želite da vam ostanu grudice.
 • Koristite hladne sastojke poput maslaca i jaja iako u receptu pišu da su sobne temperature
  Za jaja je posebno važno ovo pravilo – žumanjci sobne temperature se lakše obrađuju i bolje sjedinjuju kod miješanja.
 • Ne koristite papir za pečenje
  Život čini beskrajno lakšim, pa nećete lijevati suze jer vam se kolač zalijepio za protvan.
 • Stalno otvarate i zatvarate vrata pećnice
  Kad stavite nešto u pećnicu da se peče, pokušajte otvarati vrata što je manje moguće. Kada otvorite vrata vrući zrak izlazi, čime ćete sniziti temperaturu. U redu je ako se to dogodi nekoliko puta, ali ako nastavite provjeravati, trebat će vječnost da se kolač ispeče. Uložite u termometar za pećnicu da biste znali pravu temperaturu.
 • Ohladite kolač prije stavljanja kreme
  Uključite logiku. Ne želite da vam se krema rastopi. Kolač mora biti barem sobne temperature da biste ga mogli ukrasiti.
 • Ne natapate kolač sirupom
  Svaki sloj trebali bi natopiti s nekim likerom, rumom, mlijekom, kavom ili običnim šećernim sirupom, kako ne bi ostao suh i nejestiv.
 • Preskačete podlogu za ukrašavanje torte
  Tanki sloj kreme koji namažete prvo na tortu ili kolač da pokupite mrvice, kasnije, nakon dodatnog hlađenja u hladnjaku, omogućit će vam savršeno ukrašavanje torte.

izvor 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*