Nugat torta

Sastojci:I kora:5 belanaca,10 kašika šećera,150 g. kokosa,2 kašike brašna,pola praška za pecivo.II kora:5 belanaca10 kašika šećera,150 g. mlevenih oraha,2 kašike kakao,2 kašike brašna,pola praška za pecivo.

I fil:200 g. nutelle.II fil:10 žumanaca,200 g. šećera,1 puding od vanile,3 kašike gustina,5 dcl.+ 2 dcl. mleka,250 g. maslaca ili margarina,150 g. mlevene plazme.III fil:500 g. šlaga, prah, ne slatka pavlaka,3-4 dcl. mleka ili vode, nemojte dodavati više tečnosti,3 kašike šećera ako šlag već nije zaslađen, ako jeste, ne dodavati šećer,200 g. nutelle.

Glazura:200 g. čokolade za kuvanje,150 ml. slatke pavlake,1 ravna kašika maslaca.

Priprema

I kora – Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Postepeno dodavati kokos, brašno i prašak za pecivo ručno mešajući.
Na dno kalupa za pečenje prečnika 28 cm. staviti papir za pečenje i peći koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

II kora – Umutiti belanca i šećer kao za prvu koru i dodavati postepeno ostale sastojke ručno mešajući. Peći kao i prethodnu koru.II fil:Izmešati žumanca, šećer, puding i gustin sa 2 dcl. mleka, ostalo mleko staviti da prokuva. Procediti kroz cediljku za supu, to radim kada u smesi ima jaja ili žumanca, i zakuvati u mleko. Kuvati nekoliko minuta na srednjoj temperaturi mešajući. Ostaviti da se ohladi do sobne temeperature. Pokriti najlon folijom ili povremeno promešati da se ne stvori korica.

Penasto umutiti maslac, sjediniti sa filom muteći mikserom većom brzinom i dodati mlevenu plazmu. Ostaviti pre filovanja malo u frižider.III fil – Umutiti šlag sa zaslađenim mlekom, dodati nutellu sobne temperature i lagano ručno izmešati.

Filovanje

Na belu koru rasporediti nutellu koja je sobne temperature. Staviti na desetak minuta u zamrzivač da se nutella stegne da bi mogao lepo da se nanese drugi fil.Naneti i fil sa plazmom, staviti tamnu koru pa fil sa šlagom i nutellom. Ovim filom filujte i obod torte.Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore postanu sočne, filovi se dobro stegnu i da se lepo sjedine ukusi.

Glazura – čokoladu, slatku pavlaku i maslac zagrejati u mikrotalasnoj ili na laganoj vatri, izmešati da se dobije glatka smesa i preliti polako preko ohlađene torte. Čokoladu koja se slivala sa strana zagladite tako da cela torta bude pokrivena glazurom

Izvor:maminajela.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*