Ako vam je ostao pire od ručka napravite lepinje: Testo ne morate da mesite, a peku se samo 15 minuta

Domaće lepinje su uvek bolje od kupovnih, a sa ovim receptom uspevaju i početnicima. Mekane i ukusne odlične su za doručak, ali i večeru.

Ako vam je ostao pire krompir od ručka, nemojte da bacate nego napravite fantastične lepinje. Ali ako nemate već spreman pire, napravite ga od 1 krompira i dodajte ostale sastojke.

Sastojci:

300 g brašna,100 g pire krompir,2 kašike šećera,1 kašičica suvog kvasca ,1/2 kašičice soli,180ml-200ml vode,2 kašike ulja,susam ,maslinovo ulje ili puter

Priprema:

Skuvajte krompir i napravite pire. Zatim mu dodajte malo vode, sjedinite i sipajte preostalu vodu, kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta. Dodajte ulje, so i brašno i špatulom sjedinite smesu. Pokrijte i ostavite oko sat vremena. Izbadite testo na probašnjenu površinu i zatim ga uz pomoć špatule ili nečega par puta prebacite sa kraja testa na sredinu.

Podelite na 9 delova i oblikujte loptice. Stavite u pleh obložen pek papirom i pokrijte. Ostavite da odmore dok se ne udvostruče. Poprskajte ih sa malo vode i pospite susamom. Pecite na 200°C oko 15 minuta. Premažite lepinje sa malo ulja ili istopljenim puterom.

stvarukusa.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*