BAKLAVA: Tradicionalni kolač za posebne prilike

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke i da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić.

Sastojci:● 1 kg kora za baklavu● 800 grama krupno mljevenih oraha● pola litra ulja● 250 grama maslaca ili margarina.

Za tirit:● dvije kašike maslaca● brašna po potrebi da se tirit može izmrviti.

Za agdu:● 1,5 kg šećera● 1 kesica vanilin šećer● pola limuna● 1 litar vode.

Priprema:Na podmazanu tepsiju staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu isto tako poprskati i tako 4 puta. Nakon toga, tu 4. koru pospemo prethodno pripremljenom smjesom napravljenom od oraha, tirita i šolje šećera.

Zatim stavimo novu koru, pouljimo i pospemo smjesom, a na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore, s tim da opet svaku poprskamo ulje.
Kad sve složite, treba maslac rastopiti i preliti preko baklave.

Tako složenu baklavu zatim treba izrezati i peći se na laganoj vatri, odnosno na 150 stupnjeva, oko 40 minuta. Pečenu baklavu zaliti sa agdom, s tim da malo agde treba na kraju ostaviti, još je malo do ukuhati i preliti preko baklave.

Priprema tirita: Na određenu količinu brašna dodaju se žumanca i rastopljeni maslac. Smjesa se mješa mikserom sasvim polako, tako da se prilikom mješanja dobiju mrvice zvane tirit. Nakon toga potrebno je tirit ostaviti da se suši neko vrijeme i potom je spreman za dodavanje u kolače.

Izvor: Mojakuhinja.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*