BAMBINO KOLAČ- JAKO UKUSAN I IZGLEDAN KOLAČ

Ovaj kolač je veoma zahvalan, brzo se pripremi a dobijete ga pravo puno.Vjerovatno vam se čini da je ovo dosta različitih sastojaka za jedan ovako , naizgled, jednostavan kolač…

Ali , zato bez pečenja ćete da dobije preko 2,5 kg predobrog kolača u obliku guste, savršeno kremaste kockee, veoma bogatog ukusa. Može se čak izraditi i kao tortaa…

Potrebni sastojci:
Podloga:

150 g keksa

Osnovna krema:

7 dl mleka, 3 dl tečne slatke pavlake, 1 kesica vanilin šećera, 3 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake, 150 g šećera, 10 g mlevenog želatina, 125 g maslaca.

Za tamniji sloj:

300 g mljevenog keksa, 2 dl tečne slatke pavlake ili 200 g džema od kajsija, 100 g mljevenih pečenih lješnika.

Za bijeli sloj:

100 g bijele čokolade , 200 g kisele pavlake.

Glazura:

100 g čokolade za kuhanje, 1 dl tečne slatke pavlake i 1 kašičica instant kafe

Priprema:
Osnovna krema

Praškove za puding i želatin ćete pomešati sa 3 dl hladnog mlijeka. Preostalih 4 dl ćete da pomešate sa slatkom pavlakom,a zatim u to dodati šećer i vanilin šećer i onda zagrejati do tačke ključanja. Nakon toga morate smanjiti vatru i u tankom mlazu ažljivo uliti razmućeni prašak za puding, ali uz stalno mešanje ćete ga kuhati i morati biti oprezni da ne zagori. kad se smijesa “zgusne” dodati ćete maslac i nastaviti na blagooj vatri saa zagrijanjem sve dok se maslac dobro ne poveže sa smjesom.

Za tamni sloj

Najprije morate odmjeriti mljeveni keks , lješnike i džem ili ako se odlučite za slatku pavlaku. Dodati u to 600 g osnovne kreme i dobro izmešati mikserom.

Za bijeli sloj

U reostali dio osnovnog krema dodati na izlomljenu bijelu čokoadu i lagano miješeti dok se čokolada ne otopi. Pažljivo, ali bez upotrebe miksera umešati mileram ili kiselu pavlaku.

Slaganje

Keks moraate namakati u toplo mlijeko ili ness kafu i složiti na tacnu, ali u u dva reda. Pažljivo morate premazati tamniji sloj i poravnati. Premazati i bijeli sloj skoro do ivica i ondaa pažljivo poravnati , jer je smjesa mekana i desit će vam se da se preliva se preko ivica. Ostaviti da se stegne preko noći u frižideru.

Glazura

Tamnu čokoladu za kuhanje otopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Slatkoj pavlaci ćete dodati instant kafu i zagrijavati skoro do ključanja. U to ćete umešati otopljenu čokoladu i ravnomjerno preliti preko kolača. Vratiti kolač u frižideru na pola sata samo da se stegne čokolada i sjeći kolač na kocke. Prijatno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*