Bol u kukovima je opasan simptom: evo šta može značiti I kad je vrijeme da idete doktoru, ne ignorišite

Bol u donjem dijelu tijela se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti različiti.

Ako bol koji osjećate dolazi iz donjeg dijela leđa, kuka ili iz oba smjera, može li uzrok biti nešto treće? Bol u leđima i u kuku često se javljaju u paru, pa može biti teško otkriti odakle ustvari bol dolazi. Kako su kosti samo dio strukture koja može uzrokovati bol, mora se misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove…

“S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka bola u kuku je duga i često se preklapa”, navodi dr Raul Šahah, ortoped i hirurg. Rizik od pojave bola u kuku se povećava s godinama, telesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi zašto se javlja bol u kuku:

ARTRITIS

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ovog oboljenja, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To rezultira pojavom simptoma kao što su bolovi u zglobovima, oticanje, a ponekad i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima, prema pisanju Američke organizacije ortopedskih hirurga.

UZROCI:Glavni faktori rizika za nastanak su starost, povreda, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.

SIMPTOMI:Dr Šah navodi da se bol može javiti u cijelim leđima pa do zadnjice, a čak ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i bavljenje drugim aktivnostima.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE:Prije svega treba kod ljekara utvrditi o čemu se radi, da li je u pitanju osteoartritis ili neki drugi tip artritisa. Liječenje se bazira na nekoliko smjernica. Koriste se i protivupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i nezaobilaznu fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i hirurško liječenje. Stres pogoršava i ovo stanje.

HERNIJA DISKA:Hernija diska je posljedica degenerativnih promena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomjeriti i slomiti.

UZROCI:Može doći do preloma ili oštećenja usled lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, povreda ili starosti.

SIMPTOMI:Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na nerv i uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi po nozi, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnnjenja u nogama i slabosti određenih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ljekar će vas pregledati i postaviti pitanja o tipu bola i gde se javlja, a može zahtevati i određene testove kako bi se vidjelo da li se disk pomjerio. Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvijek uzrokovati simptome.

SPINALNA STENOZA:Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i otvora u kičmi i dolazi do pritiska na nerve. Uprkos imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

UZROCI:Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.SIMPTOMI:Ovo stanje neće uvijek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola. prenosi “Novi“.DIJAGNOZA I LIJEČENJE:Ako ljekar pretpostavi da se radi o ovom stanju, zamoliće vas da se nagnete naprijed, nazad i u stranu, a takvi testovi mogu pomoći kada se traži potvrda dijagnoze. Terapija uključuje terapije kod fizijatra i protivupalne lijekove. Operacija je posljednji izbor.

SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA:Radi se o zglobu koji apsorbuje sve „udarce“ između gornjeg dijela tijela, karlice i nogu.UZROCI:Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na zadnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, gojaznosti ili abnormalnosti pri hodanju.SIMPTOMI:Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Ljekar može dati dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

UGANUĆA I ISTEGNUĆA:Postoji razlika – uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Istegnuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može javiti kao bol u kuku.

UZROCI:Pad ili povreda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti, savijanje ili podizanje.SIMPTOMI:mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.DIJAGNOZA I LIJEČENJE:Pregledom će ljekar dati dijagnozu, a liječenje se odvija uz protivupalne lijekove i terapiju koju propisuje fizijatar.

UKLJEŠTEN NERVUklješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija.UZROCI:Može se javiti ako vam se pomjerio disk i stvara pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.SIMPTOMI:Uklješten živac može uzorkovati bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOZA I LIJEČENJE:Ljekar će napraviti potrebne preglede, a liječenje zavisi od toga gdje je lociran uklješten živac.

ČVRSTI FLEKSORI KUKA:Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju.UZROCI:Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće.SIMPTOMI:Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima.LIJEČENJE I TERAPIJA:Ljekar će provjeriti fleksibilnost i vjerovatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje.

Izvor: haber.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*