Bolje nego iz pekare: Evo kako da napravite najbolju sirnicu

Jedni je zovu burek sa sirom, drugi opet kažu da je riječ o sirnici, a svi ćemo se složiti da je pita sa sirom jedna od onih koje obožavamo. Naravno, postoje mnogobrojni načini i recepti da je napravite, a mi vam donosimo recept za varijantu koja uspije svaki put. Prijatno!

Sastojci:650 grama kora za pite,500 grama svježeg kravljeg punomasnog sira (mladi sir),kašičica soli,1 dl ulja,pola litre kisele vode,tepsija prečnika 33 cm.

Priprema:

Od 650 grama kupovnih gotovih kora oduzeti četiri kore. Dvije će biti potrebne na dnu tepsije, a druge dvije kao završetak odozgo.Premazati okruglu tepsiju (33 cm) sa dvije do tri kašike ulja. U tepsiju rasporediti dvije prazne kore, jednu na drugu. Pripremiti mješavinu za posipanje od kisele vode, ulja i soli. Posipati kore mješavinom, ali ne previše (oko tri do četiri kašike). Sada dodati sir. Stavljati vrlo malo sira, oko dvije do tri kašike. Sada dodati treću koru i ponovo uraditi isto. S obzirom na to da se kroz kore nazire sir, rasporediti ga po drugim dijelovima, da ne ide sir na sir.

Kada ste stavili četvrtu koru, sir rasporediti samo malo uz rub okolo pa preklopiti višak kora kako je prikazano u video receptu ispod i pošpricati. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Posljednje dvije prazne kore su završetak. Staviti ih preko pa zaliti preostalom mješavinom kisele vode, soli i ulja. Trebalo bi ostati oko 150 ml. Na par mjesta probosti kore čačkalicom, kako se ne bi previše dizalo prilikom pečenja.

Peći na 210 stepeni 40 minuta. Izvaditi iz rerne i odvojiti nožem od rubova, kako je jasno prikazano u videu ispod. Okrenuti i isjeći na četiri dijela, a zatim poslužiti.

Izvor:minimagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*