Bounty kocke od Grisa

POTREBNO:

Za podlogu:600 ml mlijeka,8 kašika grisa,6 kašika šećera,1 vanilin šećer,100 g čokolade za kuhanje,2 kašike kakaa,50 g maslaca

Za kremu:1 l mlijeka,10 kašika šećera,1 vanilin šećer,6 kašika grisa,120 g kokosa,30 g maslaca

Za ganache:150 g čokolade za kuhanje,150 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:Za podlogu zakuhati u posudi mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada zakipi usipati gris pa uz miješanje kuhati par minuta. Kada se gris skuha, ubaciti u vruće natrganu čokoladu, kakao i maslac pa miješati dok se sve ne sjedini.Još vruću smjesu izliti u lim za pečenje koji prethodno samo treba oplahnuti hladnom vodom. Poravnati kašikom i ostaviti da se tako ohladi na sobnoj temperaturi.

Odmah nakon toga idemo skuhati kremu. Zakuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom pa usipati gris. Skuhati ga uz neprestano miješanje. Tada dodati maslac i kokos pa sev dobro izmiješati da se sjedini. Vruću kremu odmah preliti preko podloge i poravnati. Ostaviti da se ohladi i stisne.Za to vrijeme idemo napraviti ganache (čokoladnu glazuru). U manjoj posudici zagrijati vrhnje za šlag. Dodati natrganu čokoladu pa uz miješanje nastaviti zagrijavati na tihoj vatrici.

Miješati tako dugo dok se sva čokolada ne otopi i dok ne postane lijepo podatno i gusto. Ganache ne smije provrijeti! Dobivenom toplom glazurom preliti kolač i ostaviti da se potpuno ohladi.Bounty kocke od grisa nakon hlađenja rezati na komade i poslužiti.

hayat.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*