Brza vienetta – Desert gotov za tren bez puno muke

Sastojci:

– 0,5 l vrhnja za šlag– 0,5 l kiselog vrhnja– 15 dag šećera– dag čokolade– 10 kom suhih izdrobljenih keksa (petit beurre)– malo drobljenih lješnjaka, oraha, badema

Priprema:

Umutiti šlag.Zatim dodati kiselo vrhnje i šećer, te dobro izmiksati.Rastopiti čokoladu na pari.U posudu staviti 1/3 kreme, pa posuti s 1/2 mljevnih keksa, lješnjaka, oraha i badema (možete koristit i samo jednu vrstu orašastih plodova), te preliti s 1/2 otopljene čokolade.Ponovno staviti smjesu šlaga i vrhnja, te ponoviti postupak s keksima, lješnjacima i čokoladom.

Staviti preostalu smjesu šlaga i vrhnja.Staviri preko noći da se dobro zamrzne.Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja, da se lakše reže.Poslužiti možete s čokoladim preljevom, preljevom od višanja… pustite mašti na volju!

Izvor: coolinarka.com

Oticanje, mučnina i drugi RANI simptomi BOLESTI BUBREGA

Posebno je bitno voditi brigu o svojim bubrezima kako starite. Dokazano je da je u starijem dobu zdravlje bubrega ključno i za zdravlje kostiju jer bubrezi filtriraju toksine koji zbog kojih kosti, kako starimo, slabe. Ali, osim zdravlja kostiju u starijoj životnoj dobi, bubrezi su ključni za kompletno ljudsko zdravlje stoga je briga o njima – nužna! Koji su to simptomi koji nagoveštavaju da nešto nije u redu?

  1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim bubrezima budući da su oni glavni filtratori tečnosti koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih delova vašega tela (zglobova, stopala, ruku, lica i sl.) može ukazivati na probleme sa bubrezima.

  1. Promene u urinu

Trebali biste primetiti promene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i sl. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadataka bubrega, stoga je posve logično da promene u urinu ukazuju na promene u bubrezima. Neke od promjena koje možete primetiti, a koje signaliziraju na moguće probleme, su:

  1. Mučnina i povraćanje

Razumljivo je da osećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne stvari iz organizma kako bi inače trebali. Tada vaše telo pronalazi načine da izbaci toksine i to često – povraćanjem.

  1. Osećajte preteran umor

Svakom se dogodi dan da je umoran, neraspoložen i sl. uprkos dovoljnoj količini sna. Međutim, umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto sa vašim bubrezima nije u redu.

  1. Anemija

I anemija je povezana sa nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega.

  1. Osipi koji svrbe

Kada štetne stvari kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože. Stoga, čak i ova pojava za koju često misli kako će proći sama od sebe može biti jedan od prvih znakova za uzbunu kada je u pitanju zdravlje vaših bubrega.

  1. Loš ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem telu. To može uzrokovati ukus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus. Sve to utiče i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

izvor dnevno.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*