Brzi keks kolač sa višnjama bez pečenja

Sastojci

1 pakovanje turskog keksa (ili petit keksa)

KREMA ZA TORTU:
1 litar mlijeka, 8 kašika šećera (kristal), 5 kašika Gussnela Dolcela (gustina), 1 kašika, Glatkog brašna Podravka, 1 kom. vanilin šećera, 1 kom. Limun šećera Dolcela, 1 kašika maslaca, po potrebi zaleđenih višanja ili višanja iz kompota

Priprema

Skuhati kremu. Od mlijeka odvojiti 3 dl i umutiti sa gustinom i brašnom. Preostalo mlijeko staviti u šerpu te dodati šećer, vanilin i limunov šećer, maslac i neka prokuha. Lagano dodavati mlijeko sa gustinom i brašnom, neprestano miješati dok se dobije fina gusta krema. Ostaviti je sa strane da se prohladi.

Pripremiti kalup, uski, dugi (12-35), obložiti ga providnom folijom. Slagati kekse na dno kalupa, (morala sam sijeći kekse da popunim dno kalupa), premazati ih kremom od 4 kašike i poravnati. Stavljati višnje po kremi u jednakim razmacima.

Stavljati kekse, pa opet kremu i višnje, sve tako redom dok se kalup popuni. Ostat će vam kreme da se može gotova torta premazati. Po vrhu kalupa zategnuti providnu foliju i ostaviti u zamrzivač na sat-dva.

Tortu staviti na odgovarajuču tacnu, dignuti kalup i foliju, te premazati je preostalom kremom. Ukrasiti višnjama, na svaku šnitu torte obavezno treba staviti po jednu višnju. Tortu držati u
Izvor:mojamalakuhinjica.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*