Brzo i bez pečenja: Becka pita

Fantastičan spoj čokolade, oraha i kokosa ono je što ovaj kolač čini tako ukusnim. Takođe, on se veoma brzo i jednostavno pravi te vam nije potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da u tome uspijete. Prijatno!

Sastojci:jedan list oblatne,400 ml vode,300 grama šećera,250 grama putera,200 grama kokosovog brašna,100 grama čokolade za kuvanje,250 grama mljevenog petit keksa,200 grama cijelog petit keksa (28 komada),50 ml vode,100 grama šećera,100 grama čokolade za kuvanje,200 ml iscijeđenog soka od narandže,200 grama mljevenih oraha.

Glazura:150 grama čokolade za kuvanje,5 kašika ulja.Ukrašavanje:20 grama kokosovog brašna.

Priprema

Zagrijati širu posudu s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuva. Maknuti posudu s vatre, dodati 125 grama putera i vratiti na vatru uz miješanje, da se puter otopi. Ugasiti šporet pa u smjesu izlomiti čokoladu i miješati da se potpuno otopi. Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati pa onda dodati mljeveni keks. Miješati da se dobije jednolična smjesa te pustiti desetak minuta da se prohladi.

Oblatnu staviti na podlogu te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati. Na taj sloj poslagati keks. Sok od narandže posipati kašikom po keksu.

U veću posudu sipati vodu i šećer te zagrijati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati 125 grama putera. Vratiti na vatru i miješati da se puter otopi. Ugasiti šporet te u smjesu dodati čokoladu i miješati, da se brže otopi. Zatim u više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Pustiti desetak minuta da se smjesa prohladi pa je rasporediti po keksu.

Za glazuru, u posudu dodati ulje i izlomljenu čokoladu. Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne prokuva. Vruću glazuru kašikom rasporediti po kolaču te, dok je glazura vruća, posuti kokosovim brašnom. Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno četiri sata, a najbolje preko noći.

Izvor: Recepttura

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*