Brzo i bez pečenja: Kremasti kolač s turskim keksom

Sastojci:1l mlijeka,200 grama kristal šećera + 3 kašike,3 pudinga od vanile,150 ml slatke pavlake,jedno pakovanje turskog keksa,i odozgo šta želite – čokolada za glazuru ili šlag krema.

Priprema

Stavite šećer na laganu vatru da se otopi. Kada se skoro otopio (ni ne mora potpuno) prelijte sa 800 ml mijleka i ostavite da se šećer, koji se u dodiru sa mlijekom stvrdnuo, otopi. Za to vrijeme pomiješajte pudinge sa 3 kašike šećera i preostalih 200 ml mlijeka i podijelite keks na tri jednake gomile.

Zatim uzmite tepsiju 30×20 cm ili sličnih dimenzija, da vam stane red keksa, pa stavite prozirnu foliju na dno i poslažite keks. Ovo se sve stigne uraditi dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopio i mlijeko prokuvalo, zakuvajte puding i miješajte dok se ne zgusne. Kada je postalo gusto, sklonite sa vatre i dodajte neumućenu slatku pavlaku i miješajte da se sjedine.

Prelijte trećinu vrelog fila preko keksa pa opet poslažite keks, prelijte drugom trećinom fila pa poslažite treći red keksa i prelijte ostatkom fila. Ostavite da se ohladi pa mlako stavite u frižider. Kada se dobro ohladilo, prelijte glazurom ili šlagom pa poslužite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*