Brzo i bez pečenja: Rolat sa dvije vrste čokolade

Odličan rolat koji se ne peče i u kojem ćete sigurno uživati. Prijatno!

Sastojci:Dio sa bijelom čokoladom:120 grama bijele čokolade,120 grama keksa (plazma ili petit beurre),50 ml kondenzovanog mlijeka (može i 90 ml slatke pavlake),50 ml slatke pavlake,75 grama putera,30 grama šećera u prahu,jedno žumance.

Dio sa tamnom čokoladom:200 grama čokolade za kuvanje,200 grama keksa (plazma ili petit beurre),150 grama putera,100 grama šećera u prahu,jedno jaje.

Priprema:Bijeli dio. Zagrijati kondenzovano mlijeko i slatku pavlaku, dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Mikserom umutiti puter i šećer u prahu, dodati žumance i opet izmiješati mikserom. Dodati istopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.

Sipati smjesu preko izlomljenog keksa, dobro izmiješati i ostaviti jedan sat u frižider. Na papiru za pečenje napraviti valjak dužine oko 30 cm i prečnika oko 4,5 cm. Uviti ga u papir i ostaviti da se dobro stegne, može se staviti sat vremena u zamrzivač.

Tamni dio. Otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Pjenasto umutiti puter i šećer u prahu, dodati jaje i opet izmiješati mikserom. Sipati istopljenu čokoladu, sve dobro umutiti mikserom, dodati izmrvljen keks i ručno sve izmiješati. Ostaviti u frižider oko jedan sat da se stegne.

Na papir za pečenje staviti tamnu smjesu i između dva papira rastanjiti je na oko 30 cm dužine (istu dužinu kao bijeli dio) i na oko 15 cm širine. U sredinu staviti ohlađen i stvrdnut bijeli dio, spojiti tamni dio okolo, malo uvaljati da se dobije okrugli oblik, umotati u papir i ostaviti u frižider da se stegne i da keks opusti, najbolje preko noći.

Napomena: Umjesto svježih jaja može se koristiti i žumance i jaje kuvano na pari. Umutiti svako posebno sa količinom šećera koja je predviđena za taj dio smjese i kuvati desetak minuta na pari. Kada se ohladi sjediniti sa puterom.

Izvor:https://www.minimagazin.info/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*