Brzo i bez pečenja:Sočna Šeherezada torta

Sastojci:1,5 l mlijeka,200 grama pudinga od karamele,250 grama kristal šećera,200 grama šećera u prahu,250 grama putera,500 ml slatke pavlake ili 300 grama šlaga u prahu i 500 ml kisele vode,600 grama turskog keksa.

Priprema:Pomiješati puding i kristal šećer pa dodati 500 ml mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da prokuva. Umutiti puding i šećer sa mlijekom i zakuvati kada ostatak mlijeka prokuva.

Kada se zgusnulo, skloniti sa vatre, staviti foliju i ostaviti da se hladi. Ako želite jači ukus karamela, onda polovinu mjere od kristal šećera otopite, karamelizujte pa dospite mlijeko i, kada se šećer otopi i mlijeko prokuva, zakuvajte ostatak šećera koji ste razmutili sa pudingom i mlijekom.

Umutiti puter sobne temperature sa šećerom u prahu da bude pjenasto pa dodati pola ohlađenog pudinga, umutiti i onda dodati ostatak pudinga i opet umutiti. Slatku pavlaku umutiti kao šlag, ne previše, da se ne stvrdne. Ukoliko vam se desi da ste malo jače umutili, samo dodajte mlijeka i izmiješajte.

Uzeti dublju tepsiju (prečnika cca 36×23 cm) i obložiti folijom ili kesom pa poslagati jedan red keksa. Keks se podijeli na četiri jednaka dijela – jedan dio poslažete. Keks se ne natapa.

Keks možete poslagati i na tacnu, ali kako se keks ne natapa, onda mazanje traje dosta duže, jer taj keks klizi po tacni pa se mora pridržavati. Kod slučaja sa slaganjem u tepsiju je drugačije – keks neće nigdje.

Na prvi red keksa nanijeti sloj šlaga pa sloj kreme (sve po trećinu). Odozgo opet red keksa, šlag, krema, keks, šlag, krema i na kraju zadnji red keksa. Ostavite tortu u frižider par sati ili preko noći. Ako je ostavljate preko noći, onda stavite kesu, da torta ne povuče neki miris iz frižidera.

Ukoliko žurite, onda sat do dva u zamrzivač. Izvadite, poklopite tacnom i okrenite. Skinite tepsiju pa foliju i dekorišite po želji.

Izvor:https://www.minimagazin.info/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*