Brzo i bez pečenja: Torta s turskim keksom i višnjama

Sastojci:800 grama klasičnog turskog keksa petit beurre (ovaj keks je tanak pa nije potrebno namakanje da bi postao mekši).Vanilin krema:500 ml mlijeka,150 grama šećera,jedna kesica vanilin šećera,6 kašika gustina,4 žumanca,250 grama putera,jedna kesica šlag kreme od vanile.Fil od višanja:600 grama višanja,200 grama šećera,400 ml vode,dvije kesice pudinga od vanile.Fil od bjelanaca:4 bjelanca,250 grama šećera,100 ml vode,dvije kašike svježeg soka od limuna.

Priprema

Vanilin krema. U posudu staviti 400 ml mlijeka da se kuva. Umutiti 4 žumanca sa 150 grama šećera, vanilin šećerom, 6 kašika gustina i 100 ml mlijeka. Dodati u proključalo mlijeko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti puter i dodati u hladni fil i jednu kesicu umućenog šlaga, po upustvu na kesici.

Fil od višanja. U posudu staviti višnje, 200 ml vode i 200 grama šećera, kuvati dok se šećer ne istopi. Masu štapnim mikserom izmiješati i vratiti na vatru. Umutiti dva pudinga sa 200 ml vode, dodati u višnje i kuvati. Kad se zgusne, ostaviti da se ohladi.

Filovati tortu. Vanilin kremu podijeliti na 4 dijela, a fil od višanja na 2 dijela. Na tacnu staviti 18 komada keksa (3×6), premazati jednim dijelom vanilin kreme. Poslagati drugi red keksa, premazati drugim dijelom vanilin kreme pa opet red keksa i premazati jednim dijelom fila od višanja. Opet poslagati red keksa, nanijeti treći dio vanilin kreme pa red keksa i četvrti dio vanilin kreme. Nakon toga ide red keksa pa drugi dio fila od višanja i na kraju red keksa. Torta ima sedam redova keksa.

Tortu premazati po vrhu i okolo umućenim bjelancima. U posudu staviti 250 grama šećera, dodati 100 ml vode i kuvati 7-8 minuta. U posudu staviti 4 bjelanca, umutiti i dodavati u tankom mlazu vruć sirup od šećera uz stalno miješanje. Kad dodate sirup, dodati dvije kašike soka od limuna i mutiti mikserom još 10 minuta da se ohladi i premazati tortu.

Izvor: Torte i kolači

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*