Čokoladna baklava

Sastojci:kore za pitu 500 g;mleveni orasi 150 g;seckani orasi 50 g;čokolada 100 g;griz 2 kašike;šećer 1 kašika;margarin 125 g;voda za šerbet 500 ml;šećer za šerbet 560 g;ulje 100 ml;gazirana voda 50 ml;čokolada za glazuru 50 g;ulje za glazuru 1 kašika

Kako pripremiti:Za šerbet vodu i šećer stavite da se kuva. Kada provri kuvajte još 5-6 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi.Ulje i mineralnu vodu stavite da proključa, sklonite sa vatre i malo prohladite.Sjedinite mlevene i seckane orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer.

Stavite jednu koru uzduž, poprskajte je mešavinom ulja i vode, pa pri dnu rasporedite dve kašike pripremljenog fila.Urolajte.Složite u pleh od rerne koji ste premazali uljem. Tako postupite i sa ostalim korama.Margarin istopite na tihoj vatri i njime premažite sve kore, a onda ostatak prelijte.

Isecite baklavu na željenu parčad.Stavite da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.Pečenu vruću baklavu odmah prelijte ohlađenim šerbetom i ostavite u plehu 2-3 sata da baklava upije.Istopite čokoladu i dodajte ulje, sipajte u kesicu, isecite manji vrh i njima prelijte preko ohlađenih baklava.

izvor blic.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*