Da li je dobro da pržimo na maslinovom ulju

Maslinovo ulje važi za jedno od najzdravijih biljnih ulja. Pored toga što se koristi za negu i lepotu, ovo ulje pogodno je i za kulinarske specijalitete.

Međutim, dosad smo slušali da maslinovo ulje ne smemo da zagrevamo te da ga isključivo koristimo za prelive i za dodavanje ukusa već gotovom jelu. Ali da li je zaista tačno da ne smemo da ga koristimo prilikom kuvanja ili pečenja?

Da li maslinovo ulje sme da se zagreva?

Uprkos uvreženom mišljenju, ovo ulje zapravo ima visoku tačku dimljenja (od 176 do čak 200 stepeni Celzijusa). Ipak, tačka dimljenja ne označava i to koliko je određeno prehrabreno ulje stabilno pri zagrevanju.

Naime, istraživanja iz 2018. godine pokazala su da je ekstradevičanska verzija maslinovog ulja zapravo najstabilnije prehrabeno ulje te da ima bolju degradaciju pri visokim temperaturama od ostalih biljnih ulja.

Po čemu je ovo ulje posebno?

To znači da ekstradevičansko maslinovo ulje možemo bez problema da koristimo pri kuvanju, pečenju, pa čak i prženju. Zahvaljujući obilju monozasićenih masnih kiselina i polifenola otpornih na toplotu, ulje masline suzbija oksidativni stres izazvan toplotom. Samim tim, usporava i stvaranje nezdravih komponenti, poput slobodnih radikala.

Ali šta zaista izdvaja ovo ulje kao veoma zdravo? Studija iz 2015. godine otkrila je da je kuvanje povrća poput paradajza, patlidžana i bundeve u ekstradevičanskom maslinovom ulju zapravo povećalo sadržaj antioksidanata u tom povrću.

Zaključak jeste da je maslinovo ulje veoma zdravo i da nijedan vid kuvanja neće uticati na ukus, nutritivne vrednosti niti zdravstvene benefite samog ulja.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*