Desert u čašI gotov za 5 minuta,za mene jedno novo otkriće!

Sastojci:300 gr keksa (petit ili plazma),125 gr maslaca.

Krema:800 gr čvrstog jogurta,400 ml vrhnja za šlag,2-3 kašike šećera u prahu,2 kesice limun šećera,1 želatina,Preljev:oko 400 gr voća (jagode,šumsko),4-5 kašika šećera,1 preljev za torte,malo vode.

Voćna krema 2:oko 400 gr voća,4-5 kašika šećera,vode,30 gr gustina.

Priprema:1.Za 20-ak časa:Kekse samljeti, a maslac otopiti, pa sve izmješati. Ako se mrvi, dodati malo mlijeka.Za kremu izmiksati vrhnje sa šećerom i limun šećerom, pa dodati jogurt. Želatinu napraviti po uputama, pa dodati u kremu.Za voćni preljev zamrznuto se voće pospe šećerom, doda malo vode (oko 1-2 dl), pa se prokuha. Kad omekša, štapnim mikserom se malo usitni (a i ne mora), pa se u malo vode razmuti preljev za torte i doda u voće i jos kratko prokuha.

U čaše staviti po 1 kašiku keksa, pa drugom, malo užom, čašom pritisnuti dno da se poravna. Zatim staviti kreme 2-3 kašike pa, kad se voćni preljev prohladi, sipati na kremu i ohladiti.

2.Ako radite voćnu kremu 2, voće, šećer i malo vode se prokuha i usitni se, do pola, štapnim mikserom i u malo vode se doda gustin i ukuha se sa voćem kao puding. Kad se prohladi, sipa se po kremi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*