Divit baklava

Sastojci za baklavu:500 g kora za savijače;150 g šećera;2 vanilin šećera;400 g oraha;250 g maslaca

Sastojci za agdu:1 l vode;700 g šećera;1 limun

Priprema:Maslac otopite i ostavite sa strane.
Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom. Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru.

Uzmite jednu koru i uz pomoć kista ju premažite s malo otopljenog maslaca. Koru preklopite po dužoj strani, a zatim ju premažite s još malo maslaca. Preko kore posipajte mješavinu oraha i šećera. Koru zatim zarolajte po kraćoj strani.

Kako bi ravnomjermo rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težonu mješavine oraha i šećera podijeliti s broem kora tako d aznae koliko trebate staviti na jednu koru.

Ponovite postupak i s preostalim korama. Pripremljene rolice slažite u odgovarajuću kalup. Prije pečenja rolice prerežite dva puta tako da od svake rolice dobijete tri rolice. Preostali maslac premažite preko rolica. Baklava rolice pecite cca 30 minuta na 180°C, tako da se lijepo zapeku.

Dok se baklava rolice peku, pripremite agdu (šerbet). Vodu i šećer kuhajte zakuhajte pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta. Agda treba biti sirupasta. Kada je gotova u agdu dodajte sok od limuna.

Pečenu baklavu odmah zalijte vrućom agdom. Baklavu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak do posluživanja.

izvor slatkisvijet.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*