Domaća bajadera

Potrebno:200 g badema (ili oraha,lješnjaka);250 g pettit beure keksa;180 g šećera;200 g margarina;100 g čokolade za kuhanje;100 g bijele čokolade;9 žlica vode;2 vanilin šećera

Za glazuru:150 g čokolade za kuhanje;5 žlica ulja;50 g margarina;2 žlice vode

PRIPREMA:Bademe i kekse samljeti.Zagrijati u loncu na tihoj vatri šećer i vodu, miješati dok se ne otopi. Prokuhati 5 minuta. Skloniti s vatre pa umiješati margarin nasjeckan na komadiće. Miješati dok se ne otopi. Tada dodati mješavinu badema i keksa. Dobro promiješati da se dobije kompaktna masa. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu za kuhanje i dobro promiješati, a u drugi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati. Čokolade ćete najjednostavnije otopiti i iskoristiti do maksimuma ako u manjem lončiću zagrijete vodu do vrenja, ugasite vatru pa u vodu spustite vrećicu za zamrzavanje u koju ste dodali čokoladu natrganu na kockice.

Kada se sve otopi (u svega nekoliko minuta), jednostavno odrežite vrh vrećice i istisnite čokoladu na željeno mjesto, ovaj put u smjesu za bajaderu.Na pladanj premazan tankim slojem maslaca rukama ravnomjerno nanijeti tamniji dio, preko njega svjetliji dio. Dobro ispritiskati dlanovima i poravnati. Preko svega preliti čokoladnu glazuru koju ste napravili tako da se u manjem lončiću na sasvim tihoj vatrici miješa čokolada, maslac, voda i ulje dok se potpuno ne otopi i ne ujednači.Ohladiti i rezati na prutiće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*