Domaći recept za sirup od bobica bazge

Bobice bazge dozrijevaju u rujnu, a od tih zdravih tamnoplavih plodova pripremaju se džem, voćni prah, liker, vino, ali možda je najpopularniji pripravak sirup, čiji vam recept donosimo.

Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca), pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.

Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati trovanje. Termičkom se obradom toksičnost bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju.

Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u rujnu. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.

Sastojci za sirup od bobica bazge:1 kg zrelih bobica bazge;1 l vode;0,75 kg šećera;2 cm svježeg korijena đumbira;sok i korica od jednog limuna;0,5 kg domaćeg meda

Postupak:Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito.

Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene boce.Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) te ga koristite kao sirup za razrjeđivanje.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*