Džem od kajsija bez imalo šećera: Nema zdravije poslastice od ove (recept)

Kajsije su jedna od najzdravijih voćaka koje postoje. Veoma su hranljive i sadrže veliku količinu esencijalnih vitamina i minerala. U dve sveže kajsije (70 grama) nalazi se: veoma malo kalorija samo 34, 8 gr ugljenih hidrata, 1 gr proteina, vrlo malo masnoća, 4 odsto kalijuma, malo vlakana, ali i vitamini A, C i E. Ovo voće je i dobar izvor beta karotena, luteina i zeaksantina, moćnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Sve su to činjenice koje ukazuju da su kajsije čuvar našeg opšteg dobrog zdravlja jer antioksidanti sprečavaju razvoj bolesti, uključujući i maligne.

Ako napravite džem od kajsija i sačuvate ga za zimu, tako možete da uživate u dobrobitima ovog voća i van sezone.

Džem od kajsija

Da biste napravili domaći džem od kajsija bez šećera potrebne su vam samo izuzetno zrele kajsije.

Kajsije dobro operite, zatim ih očistite od koščica, ali i flekica ili moguće truleži pa ih stavite u dublju šerpu.

Šerpu možete da stavite na ringlu i lagano kuvate uz povremeno mešanje. Ili šerpu sa kajsijama možete staviti u rernu i uključiti na 180 stepeni Celzijusa. Kada kajsije počnu da krčkaju, vi temperaturu smanjite na 150 stepeni Celzijusa. Uz povremeno mešanje dobićete divan džem.

Džem preručite u sterilne tegle, zatvorite i tegle stavite u dublju šerpu. Nalijte vode i ostavite da voda provri. Ovako napravljen džem ne morate čuvati u frižideru.

stil

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*