Grčevi u ruci mogu da budu znak smrtonosne bolesti

Tromb ili krvni ugrušak može da prouzrokuje probleme koji variraju od osećanja neprijatnosti do stanja koja mogu da rezultuju smrću. Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena.Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i pojedini lekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka i trombozu.

Tromb se najčešće stvara u predelu karlice ili nogu, a može da ‘otputuje’ sve do srca, pluća ili mozga.Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora da bude krvni ugrušak, već i vazdušni mehurić, masnoća, delić tumora ili nešto drugo.Koliko god zgrušavanje krvi bilo od ključne važnosti za zarastanje rana, isto tako može da bude i uzrok nevolja. Upravo zato važno je umeti prepoznati simptome, i reagovati na vreme.Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su:

1. Otečeni ekstremiteti mogu da ukazuju na smanjen protok krvi u ruci ili nozi, koji je prouzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kruženje krvi važno radi snabdevanja udova kiseonikom.

2. Ako osećate grčeve u ruci ili nozi, i bolna mesta su vruća na dodir, verovatno je reč o krvnom ugrušku.

3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, ali obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate da pazite. Ako se crvene crte pružaju niz vene i ceo predeo je topao na dodir, potražite odmah lekarsku pomoć.

4. Oštar bol u grudima pri dubokom udahu može da vas natera da prvo pomislite na srčani udar, ali možda je reč o krvnom ugrušku u plućima, što može da dovede do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.

5. Isto važi i ako niste u stanju duboko da udahnete, ili vam se ‘muti’ u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osećaj težine u grudima. To su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.

6. Ako odjednom počnete da kašljete (a nemate bronhitis, prehladu, ili alergijsku reakciju), i kašljanje prati ubrzan rad srca, plitko disanje, bolovi u grudima ili nek od već navedenih simptoma, vreme je za hitan odlazak lekaru.

izvor b92.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*