Jedna od najljepšI torti koja se topi u ustima pojela se za 10 minuta

SASTOJCI:Beze kora:– 12 bjelanjaka– 250 g šećera– 1 žlica octa.Krema:– 12 žumanjaka– 8 žlica šećera– 5 žlica gustina– 600 ml mlijeka– 250 g maslaca– 4 žlice umućene šlag pjene– 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka– 100 g ribane čokolade za kuhanje.

Još:– 4 šlag pjene (ili 1l Hople)– 500 ml mineralne vode.

Priprema:Napomena:Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.

Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miksati.

Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji.

Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150″C.Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.

Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.

U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.

Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.

Slaganje:– beze kora – tamna krema – žuta krema– beze kora – tamna krema – žuta krema i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.

Izvor: http://korisnisavjetiirecepti.work

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*