Karamel rolat u oblandi sa keksom i kokosom

Prvi deo – karamel:5 kašika šećera,200 ml mleka,200 gr mlevenog keksa,Drugi deo – kokos i mleko u prahu:3 kašike vode
3 kašike šećera,100 gr maslaca,100 gr mleka u prahu,50 gr kokosa.

Priprema:

Pokvasiti kuhinjsku krpu, ocediti i staviti na sto.Staviti na nju oblandu, saviti krajeve preko oblande, a oblandu blago rukom pritisnuti na krpu.Pazite da vam se oblanda ne pokvasi previše jer onda nekako postane žilava pri sečenju i jedenju.Staviti na srednju vatru šećer da se otopi. Posebno zagrejati mleko kako vam proces kuvanja ne bi bio dugačak i mleko isparilo, pa kada dodate keks bude suviše gusto.

Kada se šećer otopio naliti toplo, može i vrelo mleko, pazite reakcija je malo burna, mešati dok se šećer ne otopi i skloniti sa vatre pa dodati keks. Ako vam masa ipak postane gusta samo malo, vrlo malo ulijte mleka i promešajte.Odmah mažite na oblandu, samo 1cm na gornjoj i donjoj strani ostavite nenamazan, samo nožem razvucite blago po njemu. Ovako namazana oblanda kada je budete motali u sredini neće imati previše fila, a na ivicama će se lepo slepiti.

Čim premažete pravite drugi fil.Pomešati šećer i vodu, dodati iseckan maslac i staviti na vatru da provri.Čim provri dodati mleko i kokos pa mikserom dobro umutiti.I ovde pazite da ne bude pregusto, ako nije mazivo samo malo sipnite mleka i izmutite.

Nanesite kašikom svuda po malo fila na karamel deo i razvucite.Nemojte istresti na jednu gomilu teško će se razvući.Pošto razmažete, polako uvijte rolat po malo pritiskajući ga kako vam ne bi ostao vazduh unutra.Uvijen rolat uvijte u papir za pečenje ili foliju i odložite u frižider.

Pazite kako ga ostavljate, da dole bude strana koja se gde se oblanda zadnja uvila i zalepila, a ne kao ja… samo sam bućnula u frižider pa nisam gledala, tako da mi je spoj gore umesto dole.Prijatno!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*