Karamel torta ne peče se, povoljna i izdašna

Sastojci:

2 pakovanja ,,turskog keksa” (2 x 300 g),4 kesice pudinga sa ukusom karamele,2 litra mleka,10 kašika šećera,600 g belog šlag-krema,90 g šlag-krema sa ukusom čokolade,šećer u prahu (po potrebi).

Priprema:

Skuvati 4 pudinga u 1 l mleka uz dodatak 10 kašika šećera, po uputstvu sa kesice. Biće vrlo gust. Skuvani puding prekriti providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica na njemu, i ostaviti ga da se ohladi.

Šlag-krem umutiti sa mlekom. Meni je bilo potrebno (samo) između 700 i 800 ml mleka, jer sam želela (a i trebalo bi) da šlag bude gust i kremast. Međutim, ne bi trebalo da bude praškast i zrnast, zato, ukoliko kod vas bude bilo potrebno više mleka kako bi se šlag lepo umutio, vi dodajte još. Ako vam se šlag čini neslatkim, dodajte mu šećera u prahu, po ukusu. Kod mene nije bilo potrebe za tim, bio je dosta sladak.

Umućeni šlag odložiti u frižider.U drugoj posudi umutiti šlag-krem sa ukusom čokolade sa 170-180 ml mleka. I ovde količina mleka opet zavisi od samog šlaga, meni je ova količina bila dovoljna, šlag je bio gust, ali lepo umućen i kremast.

Skuvani puding prebaciti u posudu za mućenje. Dodati mu nekoliko kašika umućenog čokoladnog šlaga i kratko mutiti mikserom. Dodati još nekoliko kašika i opet mutiti, i tako dodavati dok ne dobijete željenu gustinu fila. Ja sam upotrebila sav šlag i fil nije uopšte bio redak, već fino kremast.

Na poslužavnik dimenzija 25×35 cm ređati keks (po želji možete nakvasiti naslagan keks sa par kašika mleka, ali to uraditi samo sa ovim prvim redom, jer će keks dovoljno omekšati od fila i šlaga), preko njega naneti 1/4 krema od pudinga, a preko toga nešto manje od 1/4 belog šlag-krema (malo više šlaga biće potrebno za poslednji red, kada torta treba da se premaže sa svih strana).

Opet preko ređati keks, puding, pa šlag, i postupak ponavljati dok ne budete imali 4 reda keksa, 4 reda krema od pudinga, a onda nanesite i 4. sloj belog šlag-krema i njime u tankom sloju premažite i bočne stranice torte.

Gotovu tortu staviti u frižider.Torta je vrlo kremasta, topi se u ustima! Keks je, takoreći, nesladak, nema neki upečatljiv ukus, tako da ovde ukus karamele najviše dolazi do izražaja. Ovaj šlag-krem je naišao na opšte oduševljenje, jer je više ličio na neki fil, nego na običan šlag. Kupljen je na meru, pa vam sada ne znam napisati o kom se proizvođaču radi.

Kada nemate puno vremena za pripremu torte, ovo dođe kao spasonosno rešenje! Jako je ukusna i dopala se svima koji su je probali. Zbog mnoštva slojeva i dvobojnog keksa izgleda jako lepo, a neko bi pomislio da je komplikovano napraviti je, što je daleko od istine. Ukoliko podelite fil i šlag na jednake delove i slojevi će biti jednaki, pa će torta izgledati još lepše! Takođe, možete je napraviti i sa 3 reda keksa, pa će tako delovi sa pudingom i šlagom biti deblji, a torta još kremastija! U svakom slučaju, verujem da će vam se dopasti! 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*