Kikiriki bajadera

Sastojci:

180 ml vode, 75 gr margarina, 180 gr šećera,250 gr mlevenog keksa,200 gr kikirikija,75 gr crne čokolade

100 gr bele čokolade ( ukoliko pravite posnu bajaderu a nemate posne bele čokolade ili ne želite da stavite izuzmite je iz recepta )

Glazura: 125 gr crne čokolade i 2 kašike ulja

Priprema:

Pomešati vodu i šećer pa staviti na vatru da provri.Kada provri dodati iseckan margarin, pa mešati dok se ne otopi.Kada se margarin otopio skloniti sa vatre pa dodati mleveni kikiriki i 200 gr mlevenog keksa.Sjediniti pa podeliti na dva dela.Odmah u jedan deo dodati ostalih 50 gr keksa a u drugi rendanu čokoladu i mešati da bi se otopila, a to će jako brzo jer je masa vruća a čokolada je izrendana.U manji kalup, tepsijicu ili nešto slično staviti papir za pečenje pa istresti jednu masu i poravnati.

Ja poravnam čašom jer oklagiju ne mogu da uguram. Otopiti belu čokoladu pa preliti preko prve mase i kašikom je razmazati svuda.Sačekati da se stegne čokolada , ili staviti malo u frižider.Odgore stavljati kašikom drugi sloj koji se sad već malo prohladio, zato ga stavljamo kašikom,svuda po malo i onda samo polako kašikom poravnamo.

Opet uzmemo čašu i lagano nekoliko puta odgore poravnamo i taj drugi sloj. Tek kada sam stavila prvi svetli sloj u tepsiju sam shvatila da sam trebala tamni, da bi mi gore bio svetli pa glazura, ali gotovoooooo.

Otopiti čokoladu sa uljem, promešati da se sjedini ( otapamo na baš laganoj vatri uz mešanje ili u mikrotalasnoj na srednoj vatri zagrevajući po 15 sekundi, pa promešamo i tako dok se čokolada ne otopi. Preliti preko bajadere i ostaviti da se stegne. Kada se stegne samo uhvatite za krajeve papira za pečenje i izvadite na tacnu, isečete i poslužite.

Domacirecepti.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*