Kiseli krastavci – kornišoni

Kiseliti krastavce za sve početnike moram reći i nije neka nauka, samo sve mora biti dobro čisto, kako krastavci tako i tegle. Krastavčiće najbolje je prati četkicom za zube, meni barem, samo ga vrtim i i četkicom vučem gore – dole. Tako znam da je svaka porica očišćena. Tegle se operu, osuše pa se na 100 stepeni u rerni 10 minuta sterilizuju. Ostalo je lako. Ja uz mirodjiju ( kopar ) stavljam još jedan začin koji se zove slačica, ona uz mirodjiju daje onaj odličan ukus krastavcima koji imaju kupovni.

kiseli krastavci kornisoni

Za 5 kg kornišona:1 litra alkoholnog sirćeta,3 l vode,200 gr šećera,150 gr soli,10 gr sušene i iseckane mirodjije ili sveža,na svaku teglu po jedna grana,25 gr slačice,1 vinobran,1 konzervans,5 gr bibera u zrnu ( opran i ocedjen ).

Priprema:

Prvo pravite preliv.Stavite vodu i sirće da provri pa kad provri dodajte so, šećer, mirodjiju, slačicu i biber.Neka vri još par minuta, sklonite sa vatre da se hladi. Tome treba i nekoliko sati pa za to vreme pripremate krastavce.Krastavce potopiti u vodu i ostaviti pola sata da odstoje.Kada kupujete krastavce gledajte da su što ravniji da bi vam više stalo u teglu i da su tvrdi.

Ako treba i prelomite jedan da pogledate da unutra nije šupalj, jer ti krastavci se brzo i lako kvare.Kada krastavci odstoje pripremite drugu veliku posudu u koju naspete isto vode kao i u prvoj i onda krastavce perite i prebacujte u čistu vodu. Ja to radim četkicom za zube, svaki posebno.Kada operete tako ostavite opet u vodi pola sata da odstoje pa ih onda sammo rukom properite i stavite u treću čistu vodu.

Pospite odgore jedan vinobran, promešajte i ostavite tako da odstoje izmedju sat i dva sata.Tegle sterilizujte za to vreme na 100 stepeni 10 minuta.U ohladjene tegle poslažite krastavce i stavite rešetku da se krastavci ne bi podizali gore već da sve vreme stoje u vodi.Dok ste krastavce pripremili i zaliv se ohladio. On treba da je mlak. Dodajt ekonzervans, promešajte i ostavite da malo odstoji, malo – mislim na 15 minuta, manje više.

Kutlačom ravnomerno prelivajte sve krastavce i napunite tegle do vrha.Poklopite ih onda sve i ostavite tako da prenoće jer će neki krastavci povući – upiti više vode od ostalih.Sutradan te tegle sa manje zaliva dopunite sa zalivom od juče. Trebalo bi da vam malo ostane.Prekrite svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice i poklopce.

Odložite u ostavu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*