Ko se sjeća Zdravljaka: Da li ste probali kotorsku paštu-krempitu?

Za kore je potrebno:

Kilo brašna,80 deka masti,Vode koliko prođe i pola ožičice soli.Dobro se umijesi i kad odstoji 15-20 minuta, na pobrašnjenoj površini se razvuče oklagijom u pravougaoni oblik, u sredinu stavimo mast i preklopimo strane tijesta preko masti. Malo preko oklagijom pritisnemo i stavimo u najlon po ure da tijesto odmori.

Pošto je tijesto odstajalo, razvučemo ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa se preklopi s lijeve strane do pola, s desne do pola i onda se zatvori kao knjiga. Ostavite da odmori pola ure i tako se ponovi još dva puta.

Napravljeno tijesto zamotati u najlon do sutradan kad se kore rade.

Tijesto podijelite na tri dijela, razvucite oklagijom u pravougaoni oblik i svaku pecite na 200 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Ne smiju zagorjeti, a ne valja da budu ni sirove. Ostavite ih da se ohlade.

Ako se slučajno ne snađete za biljnu mast za lisnato tijesto, tolerišu se i Ledove lisnate kore.

Za fil je potrebno:2 litre mlijeka,60-70 deka cukra,30-35 deka brašna,8 jaja,5-6 vanilinog šećera.Od dvije litre mlijeka jedan dio ostaviti da u njega zamutite brašno, cukar i žumanca, a ostatak ostavite da provri. Kad mlijeko provre, dodamo mu zamućenu masu i žicom mutimo dok se masa ne sjedini i da se dobro ukuha na tihu vatru uz stalno miješanje.

Bjelanca umutiti u snijeg, dodati vanilin šećer i potom dodati u ukuhanu masu, izmiješati i pustiti da učini još jedan ključ. Ohladiti fil uz miješanje, da se ne bi uhvatila kora ili krema zgusnula, pa filovati koru i to kora-fil, kora-fil –kora.

Pustiti da se malo ohladi, pa kidati na kocke i posuti cukrom u prahu.Eto drage domaćice, nije baš jednostavno kao isprigat jaja naoko, ali lijepe i kvalitetne stvari zahtijevaju i dosta rada, strpljenja i ljubavi.

Ova delicija zavrijeđuje pažnju, jer je malo tko danas sprema i nema prave kotorske pašte za kupiti u ugostiteljskim objektima. Ali ih možete parićati sami ili pak poručiti kod naših meštrica.

Mi se nadamo da će kotorska pašta, kao i mnoge druge stvari kojima se Kotorani i Bokelji mogu podičiti ostati daleko od zaborava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*