Nutella kocke: savršen kremasti kolač kojem nitko neće odoljeti

Podloga:300 grama mljevenog keksa,70 grama putera,30 grama čokolade u prahu,100 ml mlijeka.

Fil:400 grama krem sira,50 grama šećera u prahu,500 ml slatke pavlake,200 grama nutele.

Glazura:100 grama mliječne čokolade,50 grama čokolade za kuvanje,150 ml slatke pavlake.

Priprema:Keks sameljite i pomiješajte sa čokoladom u prahu. Puter otopite, prohladite par minuta pa nalijte na keks. Dodajte i mlijeko i sve dobro izmiješajte da se sjedini.

Ovu smjesu utisnite u kalup sa odvojivim obručem dimenzija 25×25 cm i dobro utapkajte kašikom ili prstima, da bude ravnomjerno. Stavite u frižider.

Kako biste napravili fil, mikserom izmiješajte krem sir sa šećerom u prahu. Slatku pavlaku posebno izmiksajte u drugoj posudi, ali ne do kraja. Sada sjedinite krem sir i izmućenu slatku pavlaku pa sve još jednom kratko izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini. Pazite da ne izmutite previše, da fil ne bi bio prečvrst! Ako vam se to ipak desi, samo dodajte malo mlijeka.

Sada izvadite podlogu iz frižidera i ravnomjerno nanesite polovinu fila. Vratite u frižider. U drugu polovinu dodajte nutelu koju ste prethodno malo omekšali u mikrotalasnoj. Možete i samo staviti teglu u toplu vodu. Dobro izmiješajte kašikom (ne mikserom) da se sjedini. Nanesite i ovaj fil na bijeli fil i poravnajte.

Kako biste napravili glazuru, zagrijte slatku pavlaku skoro do vrenja pa ubacite obje vrste čokolade, koje ste prethodno izlomili na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete ujednačenu i sjajnu čokoladnu glazuru.

Izlijte je preko nutela fila i samo prodrmajte pleh da se ravnomjerno rasporedi. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Izvor:https://www.minimagazin.info/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*