Lisnato tijesto – Po školski… Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne (Recept)

Sastojci:

1 kg mekog brašna, 1 kg margarina, cca 6 dl hladne vode, 1-2 žlice sirćeta, sol po ukusu, + brašno za margarin i valjanje.

Priprema:

U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom. Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.

Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom) U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik. Sada preklapati: na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.

Opet razvaljati u pravokutnik. Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.

Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati. Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše. Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to.Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.

Izvor: malakuharica.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*