Lisnato tijesto po školski ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne

Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne.Sastojci:1 kg mekog brašna,1 kg margarina,cca 6 dl hladne vode,1-2 žlice sirćeta,sol po ukusu,brašno za margarin i valjanje.

Priprema:1.U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.

2.Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom).U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.

3.Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.Sada preklapati:na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.4.Opet razvaljati u pravokutnik.Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.5.Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.

6.Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati 😉Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše.Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to 😉7.Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.

(Preuzeto sa: malakuharica.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*