Macaronsi: Recept za najpopularniji desert pariških slastičarnica

Sastojci:90 g bjelanjaka (oko tri komada od srednje velikih jaja), 60 g kristal šećera, 100 g sitno mljevenih, blanširanih badema (bijelih), 165 g šećera u prahu, malo soli, prirodna boja za bojenje (matcha u prahu, malina u prahu, kakao i sl.) ili jestiva boja za bojenje (umjetna u prahu ili gelu)

Za punjenje: čokoladna ganache krema, nougat krema, bijela kokos krema, marmelada ili lemon curd

Priprema:

U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im par zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene dodajte prvu turu kristal šećera (šećer dodavajte u par navrata). Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu.
U posebnoj zdjelici izmješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali (jačinu boje odredite sami; prirodne boje treba više, umjetne manje) pa u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima koristeći silikonsku špatulu. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.
Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.
Macaronse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.
Kad su macaronsi pečeni izvadite ih van iz pećnice i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. I punite nadjevima po želji, npr. čokoladnim ganacheom, nougat namazom, lemon curdom i slično.
izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*