Mini recept: Originalni britanski cheesecake

Svi ste čuli za kolač sa sirom ili cheesecake, zar ne? Ako ste bili u Engleskoj ili Americi, onda vam je jasno o čemu pričamo. Takođe, ako ste ga probali po našim restoranima, onda ste se vjerovatno i razočarali (kao što smo mi).

Da raščistimo jednom zauvijek – u cheesecake ne ide Plazma keks. Ne, ne i ne! Sada, kad smo to shvatili, idemo da napravimo jedan pravi, engleski, kolač sa sirom.

Sastojci:250 grama McVitie’s digestive keksa (možete ga naći u svim tržnim centrima),100 grama putera, otopljenog,jedna mahuna vanilije (svi bolji marketi),600 grama svježeg ili krem sira,100 grama šećera u prahu,250 ml vrhnja za šlag.

Glazura:400 grama jagoda, prepolovljenih,25 grama šećera u prahu.

Kora:Kalup sa odvojivim dnom premažite puterom te obložite papirom za pečenje. Stavite keks u plastičnu vrećicu te ga zdrobite pomoću oklagije (ili staklene boce). Prebacite dobijene mrvice u zdjelu te ih prelijte otopljenim puterom.

Dobro promiješajte dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga je prebacite u kalup i čvrsto pritisnite da stvorite ravnomjeran sloj. Stavite u frižider sat vremena, da se ohladi.

Odstranite sjemenke vanilije

Rasporite mahunu vanilije, ali nemojte ići do vrha. Držeći mahunu za vrh, sastružite sjemenke tupom stranom kuhinjskog noža.

Fil:Koristeći mikser, miješajte sir, šećer u prahu i sjemenke vanilije sve dok smjesa ne postane glatka. Ubacite vrhnje za šlag te nastavite miješati dok se sve ne sjedini.

Nakon toga, dobijeni krem nanosite na biskvit, od obruča ka sredini, vodeći računa da se ne pojave mjehurići. Izravnajte krem dezertnom kašikom ili kuharskom lopaticom. Ostavite da prenoći u frižideru.

Glazura:Izvadite kolač iz frižidera bar 30 minuta prije serviranja. Da izvadite kolač iz kalupa, postavite ga na konzervu ili drugu blago uzvišenu površinu, a zatim uklonite obruč.

Prebacite kolač na tanjir za posluživanje. U blenderu umutite pola količine jagoda, 25 grama šećera u prahu i jednu kašiku vode, a zatim procijedite. Ostatak jagoda nanesite na kolač te ih prelijte smjesom koju ste dobili u blenderu.

Prijatno!

Izvor: minimagazin.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*