Najlakši recept za Domaće biljno mleko: Savršen napitak za dijabetičare, leči zube i kosti!

Ako imate snažan blender, indijske oraščiće možete umutiti bez potapanja u vodi, a za bolji ukus dodajte i koju urmu ili malo meda… Kako bi mogli da traju nedeljama u frižideru, biljni napici od pirinča, soje ili orašastih plodova često sadrže konzervanse i druge štetne aditive. Srećom, nutritivno bogate napitak možete napraviti i kod kuće, bez puno muke ili posuđa.

Omiljeni biljni napitak priprema se od indijskih oraščića, koji osim što su ukusni, su i izrazito zdravi. Puni su antioksidanata, magnezijuma i bakra, a preporučuju se protiv dijabetesa, protiv kamenja u žuči, za zdravlje zuba, kostiju i očiju.

Za razliku od bademovog mleka, ono od oraščića nije potrebno cediti, a i svi zdravi sastojci ostaju u napitku. Navučete li se na kremasti napitak, sve što vam je potrebno je nabavite kvalitetne indijske orahe. Kad vidite da se flaša mleka prazni u frižideru, ostavite orahe da se potapaju preko noći. Sledeći dan ih procedite i isperite pa umutite sa urmama za bolji ukus.Možete dodati i prstohvat soli. Suve urme prethodno potopite da omekšaju.

Mleko od indijskih oraha u frižideru mogu trajati pet do sedam dana, a kako bi bilo što duže sveže čuvajte ga u više manjih flaša, umesto u jednoj većoj. Možete ga i zamrznuti pa odlediti prema potrebi.

Umesto urmi možete iskoristiti kašičicu meda, kao i dodati vanilu ili cimet za više arome. Za brzinski napitak dovoljno je dodati kakao, đumbir ili kurkumu.

Sastojci za biljno mleko: 1 šalica indijskih oraha, 3 šolje vode, 3 urme bez koštica.

Priprema:

1. Potopite indijski orah u vodi preko noći pa ih procedite i isperite. 2. Umutite mikserom orah u vodi s urmama pa prebacite u flašice.

Napomena: Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Stil.kurir.rs/punkufer.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*