Najlepše čokoladne oblande: Slatkiš koji obožavaju sve generacije! (RECEPT)

Nadev se dugo kuva, ali isplati se svaki utrošeni minut

Sastojci:

1 l mleka,600 grama šećera,200 grama čokolade za kuvanje,250 grama maslaca,prstohvat soli, 1 pakovanje oblandi

Priprema:

Sipajte mleko u veću posudu, dodajte šećer i kuvajte uz stalno mešanje. Kad mleko provri, smanjite vatru na minimum i kuvajte dva i po sata uz povremeno mešanje ( na svakih pola sata otprilike) Posle 30 minuta neprekidnog kuvanja, tečnost će postati svetlo krem boje, sledećih pola sata postaće još tamnije, dok će poslednji rezultat biti prave tamne boje karamele. Imajte na umu da se karamela do kraja zgusne tek kada se ohladi. Takođe, polako mešate jer se karamela može naglo zapeniti kad stavite kašiku u lonac.

Nakon dva i po sata u vruću karamelu dodajte naseckanu čokoladu, te promešajte da se rastopi.Zatim dodajte naseckani maslac i promešajte da se i on rastopi.

Na laganoj vatri nastavite da kuvate još 2-3 minuta uz neprestano miješanje.Stavite oblande u veću posudu, najbolje u tepsiju za pečenje koja odgovara veličini listu oblandi.Na prvu oblandu stavite šest do sedam kašika nadeva, ravnomerno rasporedite i pokrijte s drugom oblandom.Ponovite postupak dok ne potrošite svu kremu i sve listove oblandi.

Kad završite sa sva četiri sloja čokoladne karamele stavite nekoliko knjiga na vrh ili nešto drugo dovoljno teško kako biste osigurali da upiju kremu, i da se ne odvoje nakon hlađenja i sušenja.Kada se ohlade, naseckajtre ih stavite u posudu s poklopcem kako ne bi povukle vlagu.

Stil/Gastro.24 Sata.Hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*