Nepečena torta sa keksom i čokoladom

Još jedna brza torta, bez pečenja i kuvanja, brašna, margarina i jaja… Slična Lenjoj Ženi, brzo se pravi i jako jednostavno, za leto prava brzinska poslastica.

Keks sloj:150 gr šlaga,50 ml mleka,200 gr kisele pavlake,200 gr mlevenog keksa.

Čokoladni sloj:500 ml slatke pavlake,250 gr čokolade.

Još:bilo koji suvi keks da se popuni donji red,i nešto za dekoraciju po izboru.

Priprema:Staviti pola slatke pavlake na vatru da bude vrela ali da ne provri.Zatim skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.

Mešati dok se sve ne sjedini kao kada otapate čokoladu za glazuru. Prvo ima sitne tačkice čokolade pa se tek onda vezuje, treba malo više mešati.

Pustiti da se malo prohladi, pa se toplo tako može staviti u frižider 60 minuta.Posle sat vremena umutiti šlag sa mlekom, pa dodati kiselu pavlaku, izmešati i umešati keks.

Izvaditi čokoladni fil iz frižidera i izmiksirati.Preostalu slatku pavlaku umutiti, ali ne pregusto jer će se dodavanjem čokoladnog fila dodatno zgusnuti.

Slatka pavlaka sa čokoladom hoće da se jako stegne pa ako je pregusto samo uspete 50 ml mleka i malo umutite, otpustiće i fino se sjediniti.Obruč kalupa 23 cm obložiti pa staviti na tacnu.

Prvi sloj je red keksa umoćenog u mleko, pa sloj sa mlevenim keksom i odgore sloj sa čokoladom.Staviti u zamrzivač sat vremena pa skinuti obruč ili u frižider 3h pa skinuti obruč.

Ko nema obruč neka sve stavi u šerpu ali obrnutim redom.U šerpu staviti foliju, čokoladni deo na foliju, deo sa mlevenim keksom pa sloj suvog keksa umočenog u mleko.

U zamrzivaču držati sat, sat ipo pa okrenuti na tacnu is kinuti foliju ili 3 – 4h u frižideru pa okrenuti na tacnu.Odgore stavite po želji šta volite.Prijatno.

Izvor:https://domacirecepti.net/

Ova priča krije najvredniju životnu lekciju

Bračni par je ušao u luksuznu radnju i dok su razgledali po policama muškarac se okrenu ka vlasniku radnje i upita ga:„Smem li pogledati? Nikada još nisam video takvu šoljicu. Prekrasna je!!

Odjednom šoljica progovori: „Slušaj, nisam ja uvek bila šoljica za čaj“, počela je svoju priču. Nekad sam bila glina. Moj me gospodar tada uzeo i valjao… mesio, okretao… ponovno i ponovno… i ponovno.

Vikala sam: „Ostavi me na miru!“ Ali on se samo nasmešio i odgovorio: „Ne još.“

Zatim me stavio na lončarsko kolo. „Odjednom sam se vrtela i vrtela… „Prestani! Imam vrtoglavicu!“, vrisnula sam. No, gospodar je samo odmahnuo glavom i rekao: „Ne još!“

Nakon toga me stavio u peć. Nikada nisam osećala toliku vrućinu. Vikala sam i kucala na vrata peći. Mogla sam ga videti kroz otvor i čitati s njegovih usana dok je odmahivao glavom: „Ne još.“

Napokon, vrata su se otvorila. Odahnula sam. Stavio me na policu. Počela sam da se hladim i pomislila da je sad u redu, a onda me je uzeo opet i počeo da farba.

Ubacio me je u vodenu paru, a onda još jednom u peć. Ne onu istu, nego dva puta topliju.Bila sam uverena da nema nikakve nade i da neću uspeti. Bila sam spremna da odustanem, ali vrata su se tad otvorila. On me je uzeo i stavio na policu.

Nakon sat vremena dao mi je ogledalo i rekao mi: „Pogledaj se.“

Pogledala sam se…: „Pa to nisam ja! To ne mogu biti ja! Pa ja sam prekrasna!“

„Želim da znaš,“ rekao je tada, „Znam da sam ti uzrokovao vrtoglavicu dok sam te vrtio na kotaču, ali da sam stao, zdrobila bi se. Znam da je bolelo i da je bilo vruće i zagušljivo u pećnici, ali da te nisam stavio tamo, slomila bi se.“

„Znam da je vodena para bila strašna, ali vidiš, da to nisam učinio, nikada ne bi očvrsnula. Ne bi bilo boje u tvom životu. I da te nisam vratio u drugu pećnicu, ne bi dugo poživela, lako bi se razbila.“„Sada, ti si završeni proizvod.“

Dakle, kada život zadaje udarce i čini vam se kao da nećete moći da savladate sve probleme, setite se ove priče. Setite se da se do velikih uspeha stiže jedino onim putem na kojem se nalaze prepreke.

Da bismo spoznali sreću, moramo da naučimo i šta je to tuga kako bismo sreću više cenili. Na kraju sve bude kako treba, samo je potrebno malo strpljenja i vere u sebe.Jedini ispravan postupak kada vas napdanu problemi je da ne odustanete.

izvor zenskikutak.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*