Nepečeni kremasti kolač sa višnjama i keksima

Za žutu kremu:8 žumanjaka;8 žlica šećera;2 vanilin šećera;5 žlica gustina;2 žlice oštrog brašna;800 ml mlijeka;200 g maslaca

Za crvenu kremu:1 teglica kompota od višanja (neto 680g, ocijeđena masa 340g);150 ml vode;6 žlica šećera;2 pudinga od vanilije

I još: veće pakiranje pettit beure keksa

PRIPREMA:Za pripremu kolača uzmite lim za pečenje ili kalup srednje veličine. Moj lim je cca 22×32 cm. Ako vam je lim ili kalup drugačijih dimenzija, nema veze. Bitno da nije puno veći od toga jer ćete u tom slučaju imati premalo kreme, pa svakako to uzmite u obzir. Dakle, kada ste odabrali lim, ‘iskorijite’ po njegovom dnu broj keksa i slijepo ih složite po cijelom dnu jednog do drugog. Ako keksi ne pašu, skratite im dužinu . Pripremite si također na radnu površinu na kojoj ćete slagati kolač svu količinu potrebnih keksa da vam budu na dohvat ruke. Napominjem ovo jer se kolač slaže sa vrućim kremama i bitno je da se složi brzo. Dakle, trebat će vam ista ta količina keksa koliko ste složii po dnu samo još 3 puta toliko.Sada krenite na kuhanje krema. Višnje istresite u cjedilo i sakupite sok. Neka tako stoje u cjedilu dok kuhate žutu kremu.

Za žutu kremu miksajte žumanjce sa šećerom i vanilin šećerom, Dodajte gustin i brašno, te malo mlijeka kako ne bi bilo pregusto. Ostatak mlijeka stavite da zavrije. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka i brašna te na laganoj vatri kuhajte par minuta uz stalno miješanje. U još vruću kremu umiješajte maslac natrgan na komadiće pa sve skupa energično i dobro promiješajte. Poklopite kako se krema ne bi ohladila dok kuhate crveni dio.
Prebacite sakupljeni sok od višanja u mjernu posudu. Dolijte vode tako da sve skupa bude 600 ml pa sada tu količinu pomiješajte sa višnjama u loncu u kojem ćete kuhati crvenu kremu. Zakuhajte višnje sa sokom do vrenja. U manjoj posudici razmutite prah pudinga od vanilije sa šećerom i 150 ml vode pa sada to ukuhajte u kipuće višnje. Miješajte par minuta na vatri dok se ne zgusne. Krema je gotova kada postane sjajne crvene boje, što će se dogoditi za doslovno par minuta miješanja. Poklopite da se ne hladi.

Sada prionite na slaganje kolača. Prvi sloj već posloženih keksa premažite sa polovicom žute kreme, složite odmah preko toga novi red keksa. Sada preko keksa premažite polovicu crvene kreme sa višnjama, pa preko nje opet red keksa. I takav postupak ponovite još jednom. Završni sloj će vam biti crvena krema. Kako sam ranije rekla, kod ovoga je kolača bitno da budete brzi i da vam se kreme ne ohlade jer će jedino u tom slučaju keksi dovoljno omekšati unutar kolača pa se slojevi neće razdvajati .Tako složen kolač ostavite da se ohladi. Poslužite ga rezanog na kocke sa slatkim vrhnjem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*