Nutma Patišpanja: Gotov za 15 minuta, topi se u ustima

Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte

Sastojci:

10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje,10 kašika šećera,10 kašika brašna,Agda,1,3 l vode,800 grama šećera,1 vanilija šećer.

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna.Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.Dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h.

Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti HLADNO-HLADNO.Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.

Izvor:coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*