Ovako se prave domaće perece

Sastojci: 500 ml vode, 40 g svežeg kvasca, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 100 ml ulja, 1 kg brašna.

Slani preliv: 200 ml vode, 7 kašika brašna, 1 puna kašika soli.

Priprema: Toploj vodi dodati izmrvljen kvasac i kašiku šećera pa izmešati. Dodati pola mere brašna, pola ulja i so pa opet izmešati dobro, da nema grudvica, da se dobije retka glatka masa. Zatim dodati još brašna, skoro svo i umesiti testo.

Potreban je kilogram brašna da se umesi testo, ali dodajte na kraju po malo jer moguće da će kod nekog biti i 950 g. Testo treba da je glatko, srednje tvrdoće. Suviše mekano ili tvrdo će pucati kasnije.

Premazati tacnu ili radni deo umačući četkicu u oni preostalih 50 ml ulja.

Otkidati komade testa težine oko 120 g ili malo manje od pesnice, ne moraju se svi meriti. Svaki komad testa oblikovati u kuglicu, jufkicu i staviti na pouljeni deo. Tako uraditi sa svim testom. Sad svaku kuglicu premazati uljem i pokriti najlon kesom, pa ostaviti 20 minuta da odstoje. Kada su kuglice odstajale, krećete od one prve koju ste napravili, rukama po stolu valjajte.

Sada nije potrebno brašno nego se testo malo lepi za površinu stola, taman toliko da se lepo između dlanova i stola oblikuje dugačka, tanka trakica valjkastog oblika. Dužina trakice je oko 80 cm.

Uzeti krajeve trake pa ih prekrstiti kao kad hoćete da vežete čvor ( ali ne vezujete ), i onda jedan kraj levo a jedan desno spojiti sa sredinom trakice i okrenuti tako da ti spojevi budu sa donje strane.

Premazati uljem pomoću četkice, ostaće vam od “onog” ulja i ostaviti da kisnu 10 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni, to je još 10 minuta pa staviti da se peku.

Kada stavite da se peku u drugu tepsiju raditi ostatak testa da vam ne bi prekisle ako ih uradite u isto vreme sve. Umutiti vodu, brašno i so, da masa bude nešto ređa od jogurta. Kada su perece skoro pečene ovom masom išarati perece pa ostaviti da se dopeku. Perece se peku oko 15 minuta jer su tanke.

izvor stil.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*