Ovo je greška koju mnogi rade kada odleđuju meso, a može biti opasna

Ako imate meso koje treba odlediti, a ne žuri vam se, čini se logično ostaviti ga da se polako otapa na radnoj ploči u kuhinji.

Nažalost, to nije najbolji način i može biti opasan. Naime, kada se zaleđeno meso ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, mogu se početi ubrzano razvijati bakterije. Čim temperatura zaleđenog mesa dosegne više od 4,4 stepena bakterije se mogu početi ubrzano razmnožavati. prneosi “Hayat“.

Kada je meso zaleđeno, bakterije miruju i meso je sigurno, ali čim se ono počne topiti na sobnoj temperaturi, one se “bude”. Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan frižidera, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima.

Kako sigurno odmrznuti meso?

Američki stručnjaci savjetuju da se meso odmrzava u frižideru. Tamo će imati konstantnu temperaturu koja je ili oko 4,4 stepena ili niža. Osim toga, sigurno je odmrzavati meso i u hladnoj vodi, nikako vrućoj, a slobodno ga možete odmrzavati u mikrovalnoj. U frižideru će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način, piše Eat this.

Izvor: haber.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*