Pekmez od šljiva bez šećera

Sastojci:4 kg šljiva – neto! (očišćenih od koštica),po želji:1/2 kašičice cimeta,1/2 kašičice mlevenog karanfilića,2-3 kašike ruma (ili rum šećera).

Priprema

Oprane, osušene i od koštica očišćene šljive izručiti u duboku veliku šerpu (oko 5-6 l zapremine) i staviti na ringlu uključenu na najjače da se kuvaju. U početku povremeno promešati, dok masa samo
“pućka”. Posle prvih desetak minuta mešati češće, dok masa sasvim ne provri. Smanjiti jačinu vatre i nastaviti kuvanje uz stalno mešanje do željene gustine (od momenta kad provri, kuvati od prilike još jedan sat). Pred kraj kuvanja po želji dodati začine i rum.

Spremiti oprane i suve tegle sa metalnim poklopcem koji se šrafi. Ja ih ne grejem! Sipati pekmez kašikom do vrha tegle, dobro zašrafiti i ređati na pleh. Napunjene tegle staviti u rernu zagrejanu na 100°C i ostaviti oko jedan sat da se pekmez pasterizuje. Isključiti rernu i ne vaditi tegle dok se skroz ne ohlade, što traje desetak sati.Od ove količine ja dobijem 5 tegli pekmeza po 580 ml.

Odložiti ih na suvo i tamno mesto. Ja ih čuvam u kartonskim kutijama sa pregradama (može od litarskih flaširanih pića, stanu 24 tegle sa slike, u 12 pregrada po dve). Ovako spremljen pekmez može da stoji godinama i da se ne pokvari.

Meni uglavnom ne dočeka sledeću sezonu jer se pojede, ali sam jednom zaboravila na par teglica i posle dve godine pekmez je bio kao tek napravljen.Pošto pekmez u toku kuvanja hoće da prska (pogotovo dok se kuva na jakoj vatri), obavezno zaštititi ruke!

Izvor:coolinarika.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*