Pitanje koje muči mnoge: Kad se koristi glatko, a kad oštro brašno?

U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom, piše tportal.

Za razvučeno tijesto bučnice, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog tijesta ili pohanje.

I dok su za većinu tipova tijesta ili slastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrijebiti glatko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara, piše tportal.

Oštro brašno

Kolači od dizanog tijesta– njoki– žličnjaci– pohanje– keksi– palačinke– prhki kolači– biskviti– kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)– zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

Kruh– peciva– savijače– krafne– tjestenina– muffini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*