Posadite krompir ovako I imat ćete najvećI urod ikad: Bit će ga u izobilju, nećete znati šta ćete s njim

Proizvodnja i uzgajanje sopstvenog krompira nikada nije bilo lakša. Možete napraviti sopstvenu baštu u vašem dvorištu koristeći samo nekoliko stvari.Krompir je najjednostavniji proizvod koje možete sami uzgojiti jer ne zahtijeva puno pažnje.

Da biste započeli ovaj projekat potrebno vam je sljedeće:- Ograda od žice koje su visoke 4 metra i široko 8 metara- Slama- Kompost ili zemlja- Krompir.Prvo, postavite stubove za ogradu u kvadratnom obliku. Uvjerite se da su odvojene 18 cm jedna od druge. Ovo je temelj za vaš krompira.Zatim uzmite žicu i omotajte je oko stubova i dobro pričvrstite.

Dodajte slamu u centar ograde. Kada od slame formirate strukturu u obliku gnijezda u sredinu dodajte kompost ili zemlju da biste stvorili okruženje u kome se krompir može rasti.Uzmite dva kilograma krompira (oko 8 srednjih krompira) i isijecite ih. Ako možete, potrudite se da krompir bude proklijao jer to funkcioniše kao sjeme.Stavite krompir u zemlju i uvjerite se da su zeleni pupoljci okrenuti prema slami. Onda pokrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i položite još jedan red krompira. Uradite to dok nestane krompira.

Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stupnjeva toplije što pospješuje rast krompira.U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata.Berba je još jedostavnija. Sedmicu nakon što procvate, mladi krompiri spremni su za vađenje.Ne morate čupati cijelu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovno nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti.Na ovaj način imat će krompira u izobilju i bit ćete zadovoljni plodovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*