Predivno pecivo, lako se napravi, a izgleda lijepo

Predivno pecivo, lako se napravi, a izgleda lijepo. Izvana krckave, a unutra mehkane. Napravite ih, znam da će vam se dopasti. Možete ih praviti bez fila, ili po želji stavite fil koji volite.

Sastojci:oko 1 kg brašna,1,5 kocka kvasca (svježeg),2,5 kašičice soli,1 kašičica sećera,200 ml tople vode,200 ml toplog mlijeka,250 ml ulja,2 kom. jaja,1 jaje + malo ulja za premazivanje.

Ako stavljate fil smanjite količine soli na 2 kašičice malo margarina za premazivanje kiflica skoro na samom kraju
Priprema:U vangli stavite mlijeko i vodu i rastvorite kvasac. Dodajte so, šećer, ulje i jaja, promiješajte i dodavajući brašno umijesite tijesto. Ostavite ga da nadođe, prekriveno pacetom. Možete ga ostaviti u rerni na 50 stepeni i onda brže nadođe, piše “Coolinarka“…Nadošlo tijesto razmijesite i podijelite ga na male loptice, veličine većeg oraha. Po želji možete napraviti veće loptice.Svaku lopticu rasučete i zasiječete je 5-6 ali ne do kraja, kao na slici.Lagano zarolajte koricu, počevši od ne sječenog kraja, i dobijete valjak u formi gusenice.Ovako uradite sa svim lopticama koje stavljate u pleh sa pek papirom. Ostavite ih da nadođu. Nadošle kiflice premažite umučenim jajetom sa malo ulja. Pečete ih na 200 stepeni dok ne dobiju finu boju, oko 30-40 min.Pred sam kraj kiflice nabrzinu premažete margarinom i vratimo ih u pećnicu jos 4-5 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*