Prevrnuti kolač sa breskvama

Sastojci:50 + 110 gr maslaca ili margarina,2 + 5 kašika šećera,2 cela jaja,12 kašika brašna,10 gr praška za pecivo
cimet po ukusu i želji,150 ml jogurta,5 sitnijih ili 4 krupne breskve

Prevrnuti kolač priprema:

Uključiti rernu na 180 stepeni.Pleh ili keramičku posudu premazati sa 50 gr margarina ili maslaca, dobro omastiti i posuti sa dve kašike šećera, ravnomerno svuda.Preostali maslac ( 110 gr ) umutiti sa preostalih 5 kašika šećera, da bude penasto.Dodati jaja i opet mutiti.

Zatim dodati jogurt, promašti pa dodati brašno i prašak za pecivo i po želji cimet.Sve umutiti.Breskve iseći na kriške ili kockice.Nije čak ni potrebno da im se skida ljuska, a ukoliko želite bez ili ju ne volite slobodno očistiti ili samo tamo gde se zacepi povucite pa koliko se skine, skinulo se.Poslažite breskve preko šećera u pleh.

Preko breskvi istresti celu smesu za kolač i poravnati.Najbolje vaditi kašikom pa svuda po malo staviti.Kada ste poravnali staviti da se peče oko 40 minuta.Pečen kolač izvaditi iz rerne, prekriti krpom i ostaviti 15 minuta tako da odstoji.Skinuti krpu pa prisloniti tacnu. Pazite nemojte plastičnu jer je kolač i dalje vreo.Nožem oko kolača odvojiti ivice.

Okrenuti, malo lupiti odgore po plehu da se kolač odlepi, pa malo podići pleh i provriti da li je kolač spao.Ukoliko nije ostaviti tako pa još malo lupiti, izaći će.Ostaviti da se ohladi pa preko staviti po žalji slatku apvlaku, šlag ili šlag krem, a ko voli i kuglu sladoleda.Prijatno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*