Prhke štrudlice punjene pekmezom

Sastojci za prhke štrudlice s pekmezom:500 g glatkog brašna;250 g maslaca;180 g kiselog vrhnja;70 g šećera u prahu;1 vanilin šećer;pekmez po želji;šećer u prahu za ukras

Priprema prhkih štrudlica s pekmezom:Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Otprilike će vam trebati pet minuta miksanja za takvu teksturu. Zatim dodajte kiselo vrhnje i dobro ga sjedinite s maslacem i šećerom. Naposljetku malo po malo ubacujte brašno i rukom ga povezujte s ostatkom smjese. Nemojte odjednom dodati svo brašno jer ćete tako teže umijesiti glatko tijesto.

Trebali biste dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu, ali ako primijetite da je malo ljepljivo, slobodno dodaje malo brašna.Tijesto ne treba hladiti nego se odmah možete baciti na oblikovanje štrudlica. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika na debljinu od maksimalno pet milimetara. Sada tijesto nožem ili rezačem razdijelite na trake od minimalno šest i maksimalno osam centimetara širine.

Duž sredine svake trake rasporedite pekmez. Možete to napraviti žlicom, a još jednostavnije i urednije rješenje je upotreba dresir vrećice u koju ubacite pekmez i onda ga jednostavno nanesete na tijesto. Sada rubove tijesta prebacite preko pekmeza, pažljivo ih čvrsto stisnite prstima i spojite te poravnajte.

Štrudlice sada pažljivo prebacite na protvan koji po želji možete obložiti papirom za pečenje, a na donjoj strani neka bude dio sa spojenim rubom. Nožem ili oštrijom metalnom špatulom prije pečenja izrežite štrudlice na željenu duljinu i zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.

Pecite ih oko 20 minuta, a ovisno o jačini pećnice i par minuta manje. Štrudlice ne smiju jako požutjeti, moraju ostati malo svijetlije. Nakon pečenja ih ohladite i obilno posipajte šećerom u prahu.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*