Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Sastojci za krafne:1 kg glatkog brašna;2 cijela jaja i 2 žumanjka;1/2 šalice šećera;1 čajna žlica soli (puna do rubova);2 vanilin šećera;½ vrećice praška za pecivo;malo ribane korice limuna;1 čajna žlica rakije;1 dcl ulja;5 dcl mlijeka;1 kocka svježeg kvasca

Priprema krafni:U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet:Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krafnama.

Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

izvor zadovoljna.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*