ROZEN PLUS KOLAČIĆI: Idealni za proslave i svečanosti

Sastojci:500 g rozen korica,1 l mlijeka,300 g šećera,2 vanilin šećera,2 pudinga od vanilije,250 g maslaca,100 g bijele čokolade za kuhanje,100 g crne čokolade za kuvanje,300 g mljevenih lješnjaka,300 g mljevenog keksa.

Za glazuru:150 g čokolade,2 kašike ulja.

Priprema:U 200 ml mlijeka rastopiti puding.Ostatak mlijeka staviti da provri sa šećerom i vanilijom. Kada mlijeko provri dodati mlijeko sa pudingom. Uz neprestano miješanje skuhati puding.

Skloniti sa ringle i odmah dodati maslac. Miješati da se maslac istopi i smjesa ujednači.Podijeliti fil na dva dijela. U prvi dio staviti bijelu čokoladu i mljeveni keks, a u drugi dio crnu čokoladu i mljeveni lješnjak.

Svaku dio fila posebno miješati. Na tacnu staviti prvu rozen koricu, a zatim ravnomjerno nanijeti 6 supenih kašika braon fila. Staviti drugu koricu, a onda svijetli fil i tako sve naizmjenično dok imate fila i korica.Posljednju koru nemojte premazivati filom.

Kolač ravnomjerno opteretite težim predmetom i ostavite preko noći u frižideru.Ohlađen kolač premažite čokoladom koju ste prethodno istopili sa uljem.Kolač ponovo vratite u frižider da se glazura stegne, a onda izrežite na komadiće 2 x 5 cm.

Medicinarka šokirala: “Ovdje sam bila potrošni materijal, a u Njemačkoj sam čovjek”

Danijela Trajković (47), medicinska sestra iz Niša (Srbija), nedavno je emigrirala u Njemačku, gdje je u gradu Rostok zajedno sa pet kolega počela da radi na odjeljenju kardiohirurgije Univerzitetske klinike.

“Nikada za stalno nisam imala posao. Kćerke izdržavam sama, sa nekih 300 eura koliko sam primala”, objašnjava ova samohrana majka, kojoj je izazov bio učenje novog jezika i njemački mentalitet…

Ipak, sada je prezadovoljna novim životom, piše “Deutsche Welle”

“Prihvatili su nas fenomenalno. Kad smo došli, jedna žena je poslata iz klinike da nam pokaže grad, vodila nas je na kolače, pokazala nam je gdje su nam stanovi, koji prevoz da koristimo… Vodala nas je kao na ekskurziji. Nemam riječi, stvarno su nam pomogli. Što se posla tiče, u Srbiji sam radila posao koji je ovde podijeljen na četvoro ljudi,” kazala je Danijela.

“Tamo sam morala da radim sve, od papirologije, preko terapije, transfuzije, infuzije, vađenja krvi, previjanje, asistiranja doktoru, do njege i ishrane pacijenta i presvlačenja kreveta… A sada nakon korištenja instrumenta samo treba da ga odložim, umjesto da ih sama operem, dezinficiram i sterilišem,” nastavlja svoju priču Danijela.

“Ovdje to radi posebna služba. Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim”, objasnila je ona i dodala da se u Srbiji osjećala kao potrošni materijal, dok se u Njemačkoj osjeća kao čovjek.

Kako kaže, trenutna plata joj je oko 2.000 eura bruto, ali će nakon položenog ispita biti još veća.

“Živim sa koleginicom iz Srbije i stan nas zajedno sa svim troškovima košta po 260 eura mjesečno. Sad mi je jedina želja još da djecu dovedem ovdje i završila sam posao”, rekla je Danijela.

Šefica Uprave bolničkog osoblja klinike Anet Laban takođe naglašava da su izrazito zadovoljni medicinskim osobljem iz Srbije.

“Ona je veoma iskusna medicinska sestra, motivisana žena. Vrlo je dobro prihvaćena jer se ponaša prijatno prema svima!”, zaključila je ona.

Izvor: minjina-kuhinjica.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*