Sad je sezona, a znate li šta unosite u organizam ako jedete svježe krastavce: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

Osim što sadrže čak 97 procenata vode, višestruko su korisni za naš organizam.Sa dolaskom proljeća, mijenja se i sadržaj frižidera. “Tešku” hranu zamijenjujemo laganijom i onom koja u sebi sadrži veliki procenat vode.Krastavci spadaju upravo u te namirnice, a pored toga što su izuzetno ukusni, jako su zdravi. Naravno, ovo se odnosi na sveže krastavce, a ne ukiseljene koji su prepuni konzervansa.

Pretpostavljamo da ih najčešće jedete u salati, ali bi trebalo da steknete naviku i da ih koristite samostalno, pa čak i kao međuobrok.Izuzetno je popularna i voda od krastavaca, pa je sada idealno vrijeme i da je isprobate.Ono što je kod njih izuzetno dobro jeste činjenica da su niskokalorični, a odlični za organizam.

Sjajno nas hidriraju

Znamo da je izuzetno važno da, tokom dana, u organizam unesemo dovoljnu količinu tečnosti, a ovo se posebno odnosi na toplije dane koji su nam sve bliži. Unošenje tečnosti ne mora uvijek da bude u obliku pića. Da li ste znali da krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tijela?

Sadrže antikancerogene supstance

Krastavci su puni polifenola i lingana koji smanjuju rizik od određenih vrsta kancera. Ovo se, primjera radi, odnosi na rak dojke i rak grlića materice.

Jačaju kosti

Na pomen krastavaca, sigurno vam prva asocijacija nisu kosti, ali verovali ili ne, oni su odlični i za njih. Ovo povrće je bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u telu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma

Konzumacijom krastavaca, pomažete u čišćenju crijeva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospješuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci djeluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem tijelu da se na prirodan način oslobodi stresa.

Izvor:balkanplus.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*